Església romànica de Sant Miquel
(Granyena de les Garrigues - Les Garrigues)

Granyena de les Garrigues - Església romànica de Sant Miquel

Granyena de les Garrigues - Església romànica de Sant Miquel (Foto: Albert Esteves, 2020)

Granyena de les Garrigues - Església romànica de Sant Miquel (Foto: Conrad1, 2011)

Granyena de les Garrigues - Església romànica de Sant Miquel (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1921)

Situació Carrer de l'Església, 24
Construïda al final del romànic, ben entrat el segle XIII, el primer esment documental conservat és de 1279. Estava dedicada a sant Miquel Arcàngel i se sap que l'any 1639 tenia quatre altars. Va ser desafectada al segle XVIII, quan es va enllestir l'església nova, i destinada a usos particulars: graner, fusteria, magatzem o habitatge particular. Això va causar un important deteriorament de l'edifici que encara es va veure agreujat quan es va construir un balcó a l'edifici veí, l'antiga rectoria, que oculta barroerament una bona part de la porta romànica.

Malgrat això, l'edifici encara conserva la major part de la seva estructura medieval i de les capelles gòtiques que s'hi afegiren al costat sud. Consta d'una sola nau, coberta amb una volta de canó lleugerament apuntada, reforçada per arcs torals. És probable que fos capçada amb un absis semicircular, que ha desaparegut. La porta és de mig punt, amb dues arquivoltes lligades amb una imposta de puntes de diamant. A la mateixa façana hi ha una fornícula amb trencaaigües, de mig punt.