Mas del Senyor
(Bovera - Les Garrigues)

Bovera - Mas del Senyor

Bovera - Mas del Senyor (Foto: Albert Esteves, 2020)

AutorJaume Gustà Bondia
Situació Trencall a la ctra. C-233 a Flix, km 12,3
InterèsEspecial interès Interessant
Isolat entremig d'un paratge pla dominat per les oliveres, el Mas del Senyor se'ns apareix de sobte en un trencall del camí que enllaça amb la carretera de Flix. Sorprèn per les seves dimensions i per la seva monumentalitat, emfasitzada amb dues torres que flanquegen un cos central coronat per una galeria, com si es tractés d'un antic castell medieval que s'ha preservat intacte. Es tracta, però, d'un casal senyorial construït l'any 1907, amb diversos cossos annexos destinats a l'habitatge del masover, molí d'oli, dipòsit, corrals i magatzems.

La finca, repartida entre els termes de Bovera i la Granadella, era propietat de l'arquitecte Jaume Gustà Bondia (Barcelona, 1853 - 1932), casat amb Rosa Martorell, que va ser després arquitecte municipal de Barcelona i que va ser qui va projectar la casa. L'estil és clarament historicista, amb una estructura inspirada en els casals senyorials renaixentistes, però amanit amb elements d'altres estils, com les finestres coronelles de tradició gòtica o les obertures de la planta baixa, que recorden els arcs de ferradura islàmics o les troneres de les torres de defensa.

La finca, amb la casa, va ser adquirida fa pocs anys per l'empresari xinès Lam Chuen Ping, amb l'objectiu de convertir la casa en museu i centre d'oleoturisme.

Text: Albert Esteves