Església de Santa Maria de Gràcia
(La Granadella - Les Garrigues)

La Granadella - Església de Santa Maria de Gràcia

La Granadella - Església de Santa Maria de Gràcia (Foto: Albert Esteves, 2020)

La Granadella - Església de Santa Maria de Gràcia (Foto: Jordi Contijoch -Invarquit.gencat.cat-)

La Granadella - Església de Santa Maria de Gràcia (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1920)

La Granadella - Església de Santa Maria de Gràcia (Foto: cartell in situ)

AutorJosep Puig, Francesc Puig
Situació Plaça de la Vila, 14
L'església de Santa Maria de Gràcia de la Granadella, per la seva sumptuositat i dimensions, és coneguda com a la catedral de les Garrigues. Va ser construïda al darrer terç del segle XVIII, a partir de 1764, fora de l'antic clos murallat.

És un temple de nau única, amb transsepte i capelles laterals intercomunicades que actuen com a naus laterals. Al creuer s'alça un cimbori cobert amb una volta i coronat amb una llanterna que sembla un segon campanar. El campanar pròpiament dit està situat als peus de la nau. Consta de tres cossos, de planta quadrada el més baix i octogonals els cossos superiors. La façana té el típic coronament barroc mixtilini. La portalada, accessible mitjançant una escalinata, està flanquejada per dos parells de columnes acanalades amb basaments decorats i capitells d'ordre compost. L'entaulament està centrat per una fornícula amb un crist crucificat.

L'any 1936 va desaparèixer el valuós mobiliari litúrgic, amb notables retaules, entre ells el de Sant Ignasi, obra de Lluís Bonifaç Massó.