Ruïnes del poblat de les Besses
(Cervià de les Garrigues - Les Garrigues)

Cervià de les Garrigues - Ruïnes del poblat de les Besses

Cervià de les Garrigues - Ruïnes del poblat de les Besses (Foto: Albert Esteves, 2020)

Situació Les Besses
El poblat de les Besses, ara completament enrunat, va arribar a tenir 23 focs (unes 100 persones). Està documentat des de l'any 1151 com una de les afrontacions del castell de Vinaixa. Amb tot, el seu poblament es va iniciar al segle XIII, segons carta atorgada per Arnau Punyet a cinc famílies, l'any 1225, que tenien l'obligació de conrear les terres, bastir-hi cases i un molí i tenir cura del castell que ja hi havia. El 1265 es va rebre autorització per edificar una església i uns quants anys més tard, l'any 1305, Guillem de Montrós va vendre el poble, amb el seu castell, el molí i l'església, al monestir de Poblet, que en va mantenir el domini fins a la fi de l'Antic Règim. Segons la tradició, el lloc va ser abandonat durant la Guerra de Successió, arran de les lluites entre els miquelets i les tropes de Felip V, i els seus habitants es van traslladar a Cervià. Actualment hi ha només les restes enrunades de les cases i alguns bancals de pedra seca que aguantaven les terres.