Can Cortada
(Barcelona | Vall d'Hebron - Barcelonès)

Barcelona - Can Cortada (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Can Cortada (Foto: Valentí Pons, 2021)

Barcelona - Tines al costat de Can Cortada

Barcelona - Tines al costat de Can Cortada (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Can Cortada (Foto: J. Dolcet -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

Barcelona - Can Cortada (Foto: Arxiu Municipal del Districte d' Horta-Guinardó, 1930)

Barcelona - Can Cortada (Foto: Arxiu Municipal del Districte d' Horta-Guinardó, 1951)

Barcelona - Can Cortada (Foto: Arxiu Municipal del Districte d' Horta-Guinardó, 1973)

AutorMateu Capdevila, m.o.
Situació Av. Estatut de Catalunya / Maternitat d'Elna
InterèsEspecial interès Interessant
És una de les masies més interessants i ben conservades de Barcelona. Excavacions realitzades als anys vuitanta van posar de manifest l'existència en aquest lloc d'una vil·la agrícola en època romana. Cap a la segona meitat del segle XI s'hi va construir una torre de guaita, de planta circular, a la qual es van afegir posteriorment diverses construccions annexes, fins que, cap al segle XV, es va transformar en un casal residencial. A inicis del segle XVI es trobava en un estat gairebé ruïnós i va ser adquirida per Jaume Filella, el qual, l'any 1505, va contractar al mestre d'obres Mateu Capdevila per fer-ne una reconstrucció adaptada a l'estil gòtic tardà propi de l'època. El seu aspecte definitiu el va assolir cap a la segona meitat del segle XVII, quan es va ampliar amb noves dependències agrícoles. Són remarcables les seves finestres coronelles, lobulades i una d'arc conopial amb traceria calada.

L'any 1711, el mas va ser adquirit pel militar austriacista Joan Baptista de Cortada i Sellers, originari de Vic. Al segle XIX era propietat de Marià d'Oriola-Cortada, comte de la Vall de Merlès. Va ser en aquella època quan es va derruir la torre de defensa medieval, que ha deixat algunes restes. L'any 1994, l'edifici va ser acuradament restaurat i actualment és ocupat per un restaurant.