Can Vilar
(Sabadell | Rodal - Vallès Occidental)


Can Vilar

Can Vilar (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2014)

Can Vilar

Can Vilar (Foto: Web Ajuntament de Sabadell)

Finestra gòtica a Can Vilar

Finestra gòtica a Can Vilar (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2014)

Can Vilar

Can Vilar (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2014)

Can VIlar

Can VIlar (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2014)



TipusMasia
PeríodeSegle XIII a XV
Situació camí de la Torre Canonge i Can Vilar, 154 - prop del riu Tort
Una de les masies més grans del rodal de Sabadell, s'han trobat documents del segle XV que en fan esment.

Masia de planta baixa, pis i golfa. Té una àmplia façana i coberta a dues vessants. Darrera del cos principal hi ha l'annex d'un cos transversal. A l'angle nord-oest s'alça una edificació quadrada que podria ser una torre de defensa no acabada i que fou perforada amb finestres d'obra. A ponent hi ha un porxo sostingut per una petita columna. Les arestes de l'edificació són carreus de pedra i els murs també, fins més amunt de la porta, després se segueix de tàpia. Hi ha tres finestres renaixentistes amb el monograma "IHS" dins d'un escut, les espitlleres i festejadors corresponents, una finestra gòtica i un rellotge de sol. A l'interior la cuina presenta una àmplia llar de foc. A l'aigüera hi ha majòliques del segle XVIII. Al fons hi ha cellers amb gruta.

Sobre aquesta masia hi ha la hipòtesi de si pertanyia al fogar de Togores Sobiranes. Els Vilar ja eren establerts a les seves terres al segle XV, segons constava en uns vells pergamins avui desapareguts. Aquestes terres comprenien boscos de part dels termes de Sabadell i part del de Castellar del Vallès. Els Vilar exerciren, en diferents ocasions, el càrrec de regidors per la part forana de Sant Pere de Terrassa. Les extenses vinyes de Can Vilar sofriren la plaga de la fil·loxera a les darreries del segle XIX, i al seu lloc s'hi plantaren pins.

[Font: Pat.Mapa]

Mapa general
No està autoritzada la reproducció d’imatges o continguts sense el consentiment exprés de la Fundació per a la Difusió del Patrimoni Monumental Català