Fàbrica Can Surís
(Cornellà de Llobregat - Baix Llobregat)

Cornellà de Llobregat - Can Surís (Foto: Albert Esteves, 2008)

Cornellà de Llobregat - Fàbrica Fontanals i Surís

Cornellà de Llobregat - Fàbrica Fontanals i Surís (Foto: Josep Maria Ardèvol, 1997)

Situació Crtra. Sant Joan Despí / Soler i Cortada
La fàbrica de filats Fontanals i Surís va ser inaugurada el 1913 com a continuadora de l'empresa Sala i Cia, del 1897. D'aquell any és l'edifici, una construcció de tipus clàssic, a base de maó vist, ferro i vidre. El cos principal és de planta rectangular amb coberta a dos vessants i sostre de volta catalana. L'interior, il·luminat per grans finestrals per facilitar l'entrada de llum natural, es configura en un gran espai continu, interromput només per les columnes de foneria que serveixen de suport a l'estructura. L'any 1978 va cessar la fabricació. Entre 2001 i 2009 ha estat restaurada i habilitada per acollir el Citilab Cornellà, centre de difusió i formació relacionat amb les noves tecnologies, projecte dut a terme per Julià Arquitectes.