Necròpolis del Saladar
(El Cogul - Les Garrigues)

El Cogul - Necròpolis del Saladar

El Cogul - Necròpolis del Saladar (Foto: Albert Esteves, 2021)

El Cogul - Necròpolis del Saladar (Foto: Juli Soler Santaló -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1908)

TipusJaciment arqueològic
PeríodeSegle V a IX
Situació Camí del Cogul a l'Albagès
Situades a la vora del camí que comunica el Cogul amb l'Albagès, a 1,5 km de la Cova dels Moros, al costat dret del riu Set. És un conjunt format per 37 tombes excavades a la roca. La majoria tenen forma trapezoidal o rectangular, d'una llargada mitjana de 170 o 180 cm, tot i que també hi ha tombes més petites, d'infants. Originalment estaven cobertes amb lloses planes, les quals es va perdre, juntament amb les restes humanes, quan van ser saquejades. El seu divulgador, Ceferí Rocafort, fa constar l'any 1908 que encara va poder trobar algun esquelet.

Sense restes òssies ni d'utensilis és difícil establir una datació concreta, però tenint en compte conjunts similars, es pot situar dins de l'alta edat mitjana, entre els segles VI i IX.

L'accés és molt fàcil. Es pot deixar el cotxe a la vora del camí i fer el breu recorregut seguint les indicacions dels cartells.