Casa Calicó
(Barcelona | Via Laietana - Barcelonès)

Barcelona - Via Barcelona - Via Laietana, 25. Casa Calicó, 25 (Foto: Albert Esteves, 2006)

Barcelona - Via Laietana, 25. Plànol (Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona)

AutorJosep Domènech Mansana
Situació Via Laietana, 25
Edifici de planta baixa i dos pisos amb la façana principal encarada a la plaça de l'Àngel, on s'obrien les portes de la muralla romana. Va ser construït l'any 1920 a partir d'uns baixos preexistents. La seva escassa altura el situa fora de proporció amb relació a la resta d'edificis de la Via Laietana. L'horitzontalitat dominant es veu reforçada amb els balcons correguts i la barana del terrat. A les cantonades destaquen les tribunes amb columnes jòniques. Presidint el balcó principal hi ha una fornícula amb una escultura de l'arcàngel Sant Miquel, rèplica de l'original del segle XVII que es conserva al Museu d'Història de la Ciutat.

L'antiga casa situada en aquest solar pertanyia a la família Calicó, originària de Santa Coloma de Queralt. L'any 1745, Francesc de Calicó i Mullera es va traslladar a Barcelona, a la plaça de l'Àngel. La casa actual va ser promoguda per un dels seus descendents, Xavier Calicó, qui va encarregar el projecte a Josep Domènech Mansana (Barcelona, 1885 - 1973).