Església de Sant Blai
(La Floresta - Les Garrigues)

La Floresta - Església de Sant Blai

La Floresta - Església de Sant Blai (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Carrer de l'Església, 1
L'antic nucli urbà de Castellots, origen del poble actual de la Floresta, ja havia entrat en decadència a partir de la guerra dels Segadors. A començament del segle XVIII, en el decurs de la guerra de Successió, va ser arrasat i no va quedar gairebé pedra sobre pedra, tret de l'antiga església, que va sobreviure de miracle. Alguns dels antics pobladors van instal·lar-se prop de l'antic castell i així es va crear l'actual poble de la Floresta, que aviat va començar a rebre nous habitants, vinguts la major part de la Segarra, fins a arribar a fregar el centenar cap a mitjan segle. La distància que els separava de la vella església de Castellots va fer que la gent del poble demanés al duc de Medinaceli, senyor del castell, la construcció d'una nova església al costat del castell. El duc hi va accedir, va cedir l'espai que ocupava l'estable, i va fer una generosa aportació econòmica que va suposar que la nova església es pogués començar, l'any 1766, i enllestir el 1772. El campanar, però, no es va poder construir fins a l'any 1818. Avançat aquell segle, cap a 1864, es va intentar construir un temple nou, de majors dimensions, de quan es van arribar a fer els plànols, signats per Agapit Lamarca. El projecte, però, no es va arribar a dur a terme.

L'edifici consta d'una sola nau, coberta amb volta de canó amb llunetes. La nau va ser eixamplada a banda i banda, formant un transsepte, amb la sagristia a un costat i el baptisteri a l'altre. Exteriorment, té un acabat auster. El portal és de llinda recta i hi ha una finestra rectangular, amb la data de 1793.