Capella de la Santa Cinta
(Tortosa | Catedral - Baix Ebre)

Tortosa - Catedral. Capella de la Santa Cinta. Llanterna

Tortosa - Catedral. Capella de la Santa Cinta. Llanterna (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorDiego Martínez Ponce de Urrana/ Dionís Vidal (pint.)
Situació Interior de la catedral
InterèsEspecial interès Interessant
És, sens dubte, la capella més espectacular de la catedral de Tortosa i es pot considerar com un dels conjunts més notables del barroc català. Va ser realitzada entre 1672 i 1725, tot i que no es va donar per conclosa fins que es va acabar l'altar major, l'any 1825.

De planta rectangular, està formada per una nau de dos trams, cobertes amb volta de canó, i un fals creuer cobert amb cúpula sobre petxines i llanterna. L'altar major consta d'un nínxol, flanquejat per dues columnes de jaspi amb els capitells de bronze daurat, on es custòdia la relíquia de la cinta que, segons la tradició, va deixar la Verge quan es va aparèixer a Tortosa. A banda i banda, hi ha les imatges de sant Pere i sant Pau i, al capdamunt, un grup escultòric de marbre blanc que representa el descens de la Verge a la ciutat, envoltada d'àngels amagats entre els núvols. L'urna va ser realitzada per Francesc i Josep Tramulles, l'any 1727. Uns anys bans, el 1715, Dionís Vidal va dur a terme les pintures murals del presbiteri i la cúpula, on podem veure les escenes de l'aparició de la Verge a Tortosa. El fresc de la volta, amb l'ascensió de la Mare de Déu després de visitar la ciutat, de mitjan segle XVIII, ha estat atribuït a Pasqual Neltespera. Els dos olis que podem contemplar als murs són una Presentació de Jesús al Temple, obra de Josep Dolz, de 1829 i l'altra és una Epifania, obra de Vicente López.