Assut de Xerta
(Xerta - Baix Ebre)

Xerta - Assut de Xerta. Casa de l'Assut

Xerta - Assut de Xerta. Casa de l'Assut (Foto: Albert Esteves, 2021)

TipusElement singular
Situació Ctra. C-12 km 32
Un assut (de l'àrab as sad, 'barrera') és una presa o resclosa de dimensions no gaire grans. L'assut de Xerta-Tivenys va ser construït a mitjan segle XV i al segle següent s'hi va afegir dos molins i una pesquera. Les séquies, però, no es van posar en funcionament fins als segles XIX (esquerra) i XX (dreta).

La resclosa està construïda formant una diagonal sobre el riu, amb una longitud de 310 m i una amplada a la part alta de 3,5 m (35 en els fonaments). A banda i banda hi ha els canals cap als quals es deriva l'aigua destinada al rec i, a un costat, la central hidroelèctrica. L’aigua no utilitzada és evacuada per un gran sobreeixidor central.

L'assut està documentat des de l'any 1440 i va ser construït pels mestres tortosins Domingo Xies, Antoni Alcanyiç i Bernat Gual i, durant els segles següents, només es va utilitzar per moure els molins fariners que hi havia a les dues ribes. L'any 1857 es va obrir el canal de la dreta i el 1912 el de l'esquerra.