Ermita de Sant Salvador
(Les Borges Blanques - Les Garrigues)

Les Borges Blanques - Ermita de Sant Salvador. Marca de picapedrer

Les Borges Blanques - Ermita de Sant Salvador. Marca de picapedrer (Foto: Albert Esteves, 2021)

Les Borges Blanques - Ermita de Sant Salvador (Foto: La Llena Ambiental -invarquit.gencat.cat-)

Situació Partida dels Freginals, ctra. de Cervià
Situada a 2,5 km de la vila, en direcció a Cervià, és una capella d'origen medieval, probablement del segle XIII, tot i que molt alterada en successives reformes i restauracions. El document més antic que l'esmenta és del primer terç del segle XV. En alguns dels carreus antics hi podem veure les marques dels picapedrers. Algunes restes d'època romana trobades als voltants podrien fer pensar en l'existència prèvia d'una basílica paleocristiana.

L'edifici consta d'una nau de planta rectangular reforçada amb un contrafort a cada costat. La part més antiga, corresponent a la part frontal fins a la línia dels contraforts, està feta amb carreus ben tallats i alineats mentre que la resta, d'època gòtica, està bastida amb maçoneria de pedra irregular i recolzada sobre un arc diafragma. La porta d'accés, molt senzilla, és de mig punt, adovellada.

L'ermita va ser objecte de restauracions i reformes als anys trenta, i als vuitanta es va rehabilitar i es va eliminar la casa dels ermitans, una annexa, de tàpia, del segle XVIII. L'any 1983, l'artista local Carme Benet va cobrir les parets interiors amb frescos amb escenes religioses i camperoles. Cada 6 d'agost, dia del patró, se celebra un aplec.