Casa parroquial de Santa Anna
(Barcelona | Santa Anna - Barcelonès)

Barcelona - Casa parroquial de Santa Anna (Rivadeneyra, 3) (Foto: Anna Corcoll, 2020)

Barcelona - Casa parroquial de Santa Anna (Rivadeneyra, 3) -Arxiu COAC, Girona-

AutorCamil Oliveras Gensana, Josep Font Gumà
Situació Rivadeneyra, 3
Camil Oliveras Gensana va projectar una nova església al costat del primitiu cenobi de Santa Anna -per poder atendre més feligresos- que Josep Font Gumà va continuar (després de la mort d'aquell el 1898), edificant també la casa parroquial. Aquesta segueix l'estil neogòtic d'Oliveras, com es pot veure en el disseny de les obertures i el tractament ornamental de la façana, obrada en maó i pedra a les cantonades i els emmarcaments. De factura sòbria i composició equilibrada i plana, amb un punt de lluïment en el balconet, tan sobresortint del segon pis.

Construïda entre el 1887 i el 1914, el pòrtic d'entrada de l'església nova estava situat al carrer Rivadeneyra, al transsepte, que havia de coronar-se amb un altíssim cimbori, mai materialitzat.

El 1938 gairebé tot va quedar aterrat i Francesc Folguera Grassi va emprendre la reconstrucció de l'església antiga i l'ampliació de la rectoria, entre 1940 i 1957. A la fi dels seixanta, es va alçar un edifici a l'espai del presbiteri de l'església nova, de la qual queden únicament algunes parets.