Retaule de Sant Sadurní de la Roca
(La Roca del Vallès - Vallès Oriental)

La Roca del Vallès - Retaule de Sant Sadurní. Detenció del sant (Foto: Albert Esteves, 2021)

La Roca del Vallès - Retaule de Sant Sadurní. Martiri del sant

La Roca del Vallès - Retaule de Sant Sadurní. Martiri del sant (Foto: Albert Esteves, 2021)

La Roca del Vallès - Retaule de Sant Sadurní. Presentació de Maria al Temple

La Roca del Vallès - Retaule de Sant Sadurní. Presentació de Maria al Temple (Foto: Albert Esteves, 2021)

La Roca del Vallès - Retaule de Sant Sadurní. Retaule original. Foto in situ

AutorAntoni Comes
Situació Església, 2
Retaule esculpit per Antoni Comes entre 1615 i 1616 i pintat per Antoni Rovira, entre 1626 i 1630, d'estil renaixentista tardà. Originalment ocupava tot l'espai de l'absis i tenia una disposició completament diferent (com es pot veure a la fotografia antiga). Va ser mutilat l'any 1936. Del retaule primitiu s'han perdut les imatges de sant Sadurní i de la Mare de Déu, que ocupaven el carrer central, i les de sant Miquel Arcàngel, sant Llorenç, santa Madrona, i sant Pere Màrtir, situades als laterals. Es conserven els quatre relleus relatius al martiri de sant Sadurní, la seva detenció, la Presentació de la Verge Maria al temple i la Fugida a Egipte. A la predel·la hi ha 18 imatges de sants, tres per columna, i quatre plafons que representen l'Oració a l'Hort, a Flagel·lació, la Coronació d'espines i el Camí del Calvari. També s'ha conservat el basament, format per sis columnes amb imatges esculpides i els escuts dels Àustria i de la Roca.

Els referits a l'Oració a l'Hort i al Camí del Calvari es trobaven emmagatzemats al Museu de Granollers i van ser restituïts l'any 2008. Entre 2009 i 2011 es va fer una acurada restauració que va permetre recuperar la policromia original.