Casa Meca
(Barcelona | El Born - Barcelonès)

Barcelona - Passeig del Born, 17- <i>Arxiu Fotogràfic de Barcelona</i>

Barcelona - Passeig del Born, 17- Arxiu Fotogràfic de Barcelona

AutorJoaquim Vilaseca Rivera
Situació Pg. del Born, 17
Edifici del segle XIV reconstruït l'any 1965 recreant l’antiga esplendor d’un palau gòtic, amb tots els seus elements: paret de carreus de pedra, torre lateral, portal d’arc escarser, finestres rectangulars amb llinda i brancals de pedra, sis finestres coronelles trigeminades, galeria de solana i torre emmerletada. També l'interior va ser totalment enderrocat i construït de nou. Si observem la foto que adjuntem, on comparem l'edifici actual amb l'anterior podrem veure com, en efecte, hi havia restes de les finestres coronelles que van servir d'inspiració pel nou disseny de la façana.

La finca deu al seu nom a Josep de Meca-Caçador i de Cartellà, nomenat marquès de Ciutadilla per Felip V. Entre finals del segle XVIII i principis del XIX, el comerciant Antoni Nadal i Darrer va reunir la propietat de la casa gran i les botigues annexes, i posteriorment va passar en herència a la família Sagnier*. L'any 1944 va ser adquirit pels germans Montals Fontrodona amb la intenció de construir un edifici nou. L'any 1957, en eliminar l'arrebossat de la façana, es van descobrir restes d'uns finestrals gòtics, i això va condicionar la configuració de la nova façana. El projecte el va fer l'arquitecte Joaquim Vilaseca, però aquest morí el 1963 i les obres foren dirigides per Albert Marquès Gassol. A la façana, que s'havia preservat, es van canviar tots els carreus i s'hi van incloure noves finestres coronelles i un escut de la família Meca que es va trobar.

*Font: Octavià Alexandre