Museu Diocesà. Retaule de Sant Pere, de Vinaixa
(Tarragona | Catedral - Tarragonès)

Retaule de Sant Pere de Vinaixa (Foto: Ermell, 2013)

Retaule de Sant Pere de Vinaixa (Foto: Albert Esteves, 2023)

AutorRamon de Mur
Situació Museu Diocesà de Tarragona
Retaule procedent de l'església parroquial de Sant Joan Baptista, de Vinaixa. Encarregat per Pere Ferrerons l'any 1420 a Ramon de Mur, cal remarcar la finor i minuciositat de les pinzellades i la precisió i seguretat de les línies. La pintura d'aquest retaule representa un art força segur i original*.

Està format per tres carrers més la predel·la. La taula central mostra sant Pere amb hàbit pontifical. Al seu damunt, com és habitual, un Calvari. Els carrers laterals presenten tres compartiments cadascun. A l'esquerra: la vocació de sant Pere, Sant Pere entronitzat i l'escena on Simó el Mag cau del seu vol diabòlic davant Neró. Al carrer dret: sant Pere alliberat de la presó per un àngel, l'aparició de Jesús a sant Pere a les portes de Roma (Quo Vadis) i el martiri de sant Pere amb la creu invertida. A la predel·la: sant Bernat, santa Caterina, la Verge Dolorosa, el Crist sofrent, sant Joan Evangelista, santa Tecla i sant Pau.

*Pere Batlle i Huguet: Ramon de Mur, pintor de Tarragona, mestre de Sant Jordi