Catedral de Tarragona. Retaule de Sant Miquel de Cérvoles
(Tarragona | Catedral - Tarragonès)

Tarragona - Capella de Sant Miquel. Retaule de Sant Miquel (Pobla de Cèrvoles)

Tarragona - Capella de Sant Miquel. Retaule de Sant Miquel (Pobla de Cèrvoles) (Foto: Albert Esteves, 2023)

AutorBernat Martorell
Situació Interior de la Catedral
Retaule pintat al tremp, sobre fusta, obra de Bernat Martorell duta a terme aproximadament entre 1440 i 1445. Va presidir l'ermita de Sant Miquel de Cérvoles fins al seu ingrés al Museu Diocesà de Tarragona, l'any 1917. Donat que l'ermita va ser construïda cap a 1610, és obvi que aquest no va ser el seu emplaçament original, que es desconeix, tot i que sembla que podria procedir de Poblet. L'estil pictòric, dins la remarcable obra de Martorell, s'inscriu dins l'etapa més tardana del pintor, molt a prop del retaule de Sant Pere de Púbol i notablement diferenciat de la seva obra més popular, el retaule de Sant Jordi, pintat molts anys abans.

A la taula central veiem la figura de l'arcàngel, representat com a cavaller, esclafant el cap del drac. A la taula superior, com era habitual en la major part de retaules, hi ha l'escena del Calvari. Al carrer esquerre podem veure les escenes de l'Anunciació, la caiguda dels àngels rebels i el miracle del mont Gargano. I al de la dreta: l'arcàngel Gabriel i Tobies, sant Miquel vencent amb les tropes de Manfredònia i la caiguda de l'Anticrist. La predel·la compta amb les escenes del Prendiment, Jesús davant Pilat, la Flagel·lació, la Coronació d'espines i el camí del Calvari.