Casa Comalat. Façana Diagonal
(Barcelona | Diagonal - Provença - Barcelonès)

Barcelona - Casa Comalat. Vestíbul

Barcelona - Casa Comalat. Vestíbul (Foto: Albert Esteves, 2022)

AutorSalvador Valeri Pupurull
Situació Av. Diagonal, 442
La casa, propietat de l'industrial Joan Comalat Aleñà, va ser projectada per Salvador Valeri Pupurull (Barcelona, 1873 - 1954) i es va construir entre els anys 1906 i 1911.

És un dels edificis més interessants del modernisme barceloní, amb dues façanes oposades, d'estil molt diferent, ambdues molt notables, una abocada a la Diagonal i l'altra al carrer Còrsega. La que dona a la Diagonal és de pedra llisa, amb profusa decoració escultòrica entorn dels balcons i al coronament, on destaca el frontó amb obertures ovals i relleus de garlandes. Està centrada per una tribuna que abasta els tres eixos centrals del pis principal i només el central al segon pis, ricament ornamentada i coronada amb un pinacle. La planta baixa té un portal de fusta noble i vidre flanquejat per dues finestres balconeres de perfils orgànics. Lamentablement, les portes d'accés a les botigues van ser substituïdes durant el franquisme per uns aparadors moderns que trenquen l'harmonia del conjunt i haurien de ser revertits. Esment especial mereix el coronament, amb un cos elevat amb cinc grans obertures emmarcades amb garlandes i una estranya cúpula en forma de barretina coberta amb escates de ceràmica verda.

És impressionant el vestíbul i l'escala de veïns, amb una decoració rococó de formes sinuoses a base d'estucs, mosaics, fusteria i pintures.

La façana posterior (vegeu fitxa específica) té un tractament a base de tribunes irregulars amb ornamentació ceràmica. La planta baixa, feta de granit artificial, dibuixa paràboles de tipus gaudinià.