Església de Sant Esteve
(La Garriga | Centre històric - Vallès Oriental)

La Garriga - Església de Sant Esteve

La Garriga - Església de Sant Esteve (Foto: Albert Esteves, 2022)

La Garriga - Església de Sant Esteve. Làpida al·lusiva a la mort d'un obrer, l'any 1691

La Garriga - Església de Sant Esteve. Làpida al·lusiva a la mort d'un obrer, l'any 1691 (Foto: Albert Esteves, 2022)

La Garriga - Església de Sant Esteve. Baptisteri

La Garriga - Església de Sant Esteve. Baptisteri (Foto: Albert Esteves, 2022)

La Garriga - Església de Sant Esteve. Portalada

La Garriga - Església de Sant Esteve. Portalada (Foto: Albert Esteves, 2022)

AutorGiralt Cerdà
La distància entre l'església de la Doma i el poble va aconsellar construir un nou temple dins del nucli urbà, acord que es va prendre l'any 1685, però que no es va enllestir fins a l'any 1737, quan va ser beneïda l'església de Sant Esteve. El projecte inicial el va signar el mestre de cases Giralt Cerdà, però també hi van treballar els mestres Ramon Fort, Pau Fadrí i Antoni Alsiu. Se sap que l'any 1693 les obres estaven ja força avançades. En una cantonada de la façana es conserva un carreu amb una inscripció al·lusiva a la mort d'un obrer, l'any 1691.

És un edifici de tres naus, la central coberta amb volta de canó amb llunetes i capçada amb un absis semicircular. Adossada al costat esquerre hi ha la capella del Santíssim. Al costat nord-est hi ha el campanar, de planta quadrada, amb tres cossos, el superior vuitavat. Està coronat amb una estructura metàl·lica d'arcs ogivals. La portalada és força monumental. Està presidida per una imatge moderna de sant Esteve, obra de l'artista local Ferran Ventura.

L'any 1880 el temple es va haver de tancar a causa del seu mal estat i no es va reobrir fins tres anys després. L'any 1926 es va fer l'escalinata, projectada per Josep M. Pericas. Malmesa durant la guerra civil, va haver de ser restaurada per Duran Reynals, que també va fer el nou baptisteri.