Vil·la romana de Can Terrers
(La Garriga | Rodal - Vallès Oriental)

La Garriga - Vil·la romana de Can Terrers (Foto: Albert Esteves, 2022)

La Garriga - Vil·la romana de Can Terrers. Recreació de l'aspecte original

La Garriga - Vil·la romana de Can Terrers. Recreació de l'aspecte original (Foto: Cartell in situ)

Mosaic procedent de la vil·la romana de Can Terrers, al Museu Episocpal de Vic

Mosaic procedent de la vil·la romana de Can Terrers, al Museu Episocpal de Vic (Foto: Ángel M. Felicísimo, 2019)

TipusJaciment arqueològic
PeríodeSegle IV ac a IV dc
Situació Ctra N-152. km 36
Antiga vil·la romana excavada considerada com la més important del Montseny en època romana. La seva superfície total podria depassar els 5.000 m². Està datada al segle I aC i va estar operativa fins al segle V. La part excavada es correspon amb les antigues termes que ocupaven una petita part de la vil·la i que van ser construïdes al segle I dC, tot i que l'anàlisi de les estructures conservades denoten dues fases constructives. És un edifici de planta rectangular, d'uns 200 m² distribuït en sales fredes, orientades al nord, i sales calentes, orientades a migdia. La construcció original, amb murs de 45 cm de gruix que delimiten el conjunt de les sales termals, juntament amb un dipòsit hidràulic, i un reforç del perímetre exterior, amb un mur de 45 cm d'amplada, que es podria relacionar amb l'ampliació de la vil·la cap al nord i la construcció d'un nou edifici, denominat dels contraforts, per bé que alguns estudiosos el consideren d'època medieval.

Entre les moltes troballes obtingudes en les diverses excavacions dutes a terme, destaca especialment un fragment de mosaic amb una cara femenina coberta amb un vel, conservat al Museu Episcopal de Vic.