Església de Santa Maria
(Santa Maria de Martorelles - Vallès Oriental)

Santa Maria de Martorelles - Església de Santa Maria

Santa Maria de Martorelles - Església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2022)

Santa Maria de Martorelles - Església de Santa Maria (Foto: AntoniCU, 2012)

Situació Plaça de l'Església
L'església de Santa Maria de Martorelles va ser consagrada l'any 1105, però és molt probable que ja hi hagués una església anterior. Alguns estudiosos han datat la base de l'absis i del campanar a l'època preromànica (segle X). En tot cas, un document del bisbat de Barcelona de 1005 fa esment de la parròquia.

Originalment, era un edifici de nau única, coberta amb volta de canó i capçada amb un absis semicircular. Adossat a la nau hi ha el campanar de torre. Posteriorment, entre els segles XV i XVI, es van construir les capelles laterals, dues a cada banda. I la façana, amb coronament mixtilini i porta motllurada d'arc rebaixat, és fruit d'una reforma del segle XVIII. A la llinda de la porta hi ha un escut amb el monograma de Maria i el símbol pontifical. De l'edifici romànic en resta bàsicament l'absis, cobert amb volta de quart d'esfera, datat al segle XI i restaurat l'any 1383. També és d'aquella època la base del campanar, reforçada modernament amb un gruixut talús.