Església de Sant Martí de Pertegàs
(Sant Celoni - Vallès Oriental)

Sant Celoni - Sant Martí de Pertegàs (Foto: Germà Garcia -calaix.gencat.cat-, 2002)

Sant Celoni - Sant Martí del Pertegàs

Sant Celoni - Sant Martí del Pertegàs (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 2011)

Situació Passeig de la Rectoria Vella
Va ser la primera església parroquial del poble i està documentada des de 1031, quan el lloc s'anomenava Pertegàs, nom que comparteix amb el riu que passa al seu costat, afluent de la Tordera. Era una capella romànica d'una nau, coberta amb volta apuntada, que es va ampliar i reformar durant la segona meitat del segle XIV. Llavors es va construir dues naus laterals, obertes amb grans arcades que encara es conserven, ara tapiades. Amb la construcció de la nova església parroquial, al segle XVIII, la capella va entrar en decadència i les naus i capelles laterals es van enrunar. A finals del segle XVIII s'anomenava capella de Sant Erasme.

D'aquesta capella procedeix el famós Retaule de Pertegàs, dedicat a santa Anna, sant Bartomeu Apòstol i santa Maria Magdalena, pintat per Jaume Huguet l'any 1470, del qual es conserven les taules cimeres al MNAC. També procedeix d'aquí un retaule dedicat a sant Vicenç, atribuït a Ramon Destorrents, conservat al Museu Diocesà de Barcelona.