Plaça Major
(Vic | Nucli antic - Osona)

Vic - Plaça Major

Vic - Plaça Major

Vic - Plaça Major

Vic - Plaça Major

Vic - Plaça Major (Foto: Frederic Bordas -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1882)

Vic - Plaça Major

Vic - Plaça Major (Foto: Juli Soler -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1888-1914)

Vic - Plaça Major

Vic - Plaça Major (Foto: Eduard Royo -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1890-1920)

Vic - Plaça Major. Postal antiga

Situació Plaça Major
La plaça Major de Vic és, sense cap dubte, l'espai més emblemàtic i popular de la ciutat. És un fet prou conegut que la vila va néixer justament al voltant d'aquesta plaça, on se celebrava mercat des d'època ben remota, abans i tot de l'aparició de l'urbs medieval. El Mercadal, tal com es coneixia abans, apareix documentat des de l'any 938. Llavors devia ser només una esplanada situada en un indret on hi havia hagut una vila romana, abandonada amb la invasió musulmana. A poc a poc s'hi van anar construint les cases, en paral·lel als nuclis sorgits al voltant de l'antic temple romà i de la catedral. És la plaça porxada més gran de Catalunya i s'hi segueix celebrant mercat dos cops per setmana, els dimarts i els dissabtes. Fins a començament del segle XVII les parades eren fixes, però a partir d'aquell moment les instal·lacions s'havien de retirar un cop acabat el mercat. És a partir d'aquell moment que comencen a renovar-se les façanes.

El perímetre de la plaça s'ha mantingut invariable i dos dels seus costats mantenen encara l'ondulació de l'antic camí. Les cases, tanmateix, s'han anat modificant al llarg dels segles i a les seves façanes es palesa el successiu canvi d'estils. Els porxos actuals són en bona part del segle XVII, però encara es conserva un pilar d'època medieval, situat en un dels vèrtexs de la plaça. En l'extrem que s'obre al carrer Jacint Verdaguer hi havia la casa Rusconi i els coneguts fanals de Gaudí, alçats en honor de Jaume Balmes.