Capella de Sant Corneli
(Cardedeu - Vallès Oriental)

Cardedeu - Capella de Sant Corneli

Cardedeu - Capella de Sant Corneli (Foto: Albert Esteves, 2022)

Cardedeu - Capella de Sant Corneli (Foto: Jordi Contijoch Boada -Calaix.gencat.cat-, 2022)

Situació Plaça de Sant Corneli
Dedicada a sant Corneli i sant Cebrià, està situada darrere l'església parroquial. És un edifici senzill, de nau única, coberta amb volta ametllada, amb un absis quadrat més estret i baix que la nau. La porta és adovellada, de mig punt, i al seu damunt hi ha un ull de bou ovalat. I al capdamunt, un campanar d'espadanya. L'aparell és fet amb còdols irregulars i carreus a les cantoneres. El seu origen és preromànic, però el seu aspecte actual és fruit de diverses reformes, una a mitjan segle XII, la més important l'any 1462, i posteriorment, els anys 1607 i 1701. El paviment actual amaga n'amaga tres més, fins a una profunditat de vuitanta centímetres.

Al segle XIX va ser desamortitzada i va passar a ser propietat municipal l'any 1868. Durant la primera meitat del segle XX es va fer servir d'escola i fins i tot de presó. L'any 1950 va ser restaurada pels estiuejants i es va tornar a obrir al culte. Actualment, és un espai d’art gestionat pel Museu Arxiu Tomàs Balvey.