MUHBA Santa Caterina
(Barcelona | Santa Caterina - Barcelonès)

Barcelona - MUHBA Santa Caterina

Barcelona - MUHBA Santa Caterina (Foto: Sergi Suárez, 2022)

TipusMuseu
Situació Mercat de Santa Caterina
Situat dins de l’actual mercat de Santa Caterina, l’Espai Santa Caterina - Centre d’Interpretació Arqueològica resumeix alguns dels fets fonamentals de la història de Barcelona des de l’edat del bronze fins a les últimes manifestacions de l’arquitectura contemporània.

Al segle XIII s’hi va aixecar el convent dominicà de Santa Caterina, primera seu del Consell de Cent de la ciutat. L’any 1835 va ser enderrocat –malgrat la seva indiscutible vàlua artística– i va esdevenir el segon mercat de Barcelona.

Amb la creació d’aquest espai es pretén donar a conèixer l’evolució d’aquest sector de la ciutat des de la prehistòria fins als nostres dies, destacant especialment les diverses etapes del convent dominicà del mateix nom, que va estar en funcionament entre els segles XIII i XIX, sense oblidar-ne l’etapa com a mercat i la reforma recent, que ha constituït un dels exemples de més èxit de l’arquitectura contemporània de Barcelona.

Amb la creació del MUHBA Santa Caterina, centre d’interpretació arqueològica, es pretén donar a conèixer l’evolució d’aquest sector de la ciutat des de la prehistòria fins als nostres dies. La reforma del Mercat de Santa Caterina, culminada l'any 2005, va permetre fer importants excavacions arqueològiques a la zona. Al solar de l'antic mercat s'hi van descobrir restes que es remunten gairebé 4000 anys enrera, a l'edat del Bronze. El nou mercat, obra d'Enric Miralles i Benedetta Tagliabue, incorpora un espai on s'explica la història de tot aquest indret, que va acollir un dels convents gòtics més rellevants de la ciutat.

Font: MUHBA