Església de Sant Fèlix
(Canovelles - Vallès Oriental)

Canovelles - Església de Sant Fèlix

Canovelles - Església de Sant Fèlix (Foto: Albert Esteves, 2023)

Canovelles - Església de Sant Feliu

Canovelles - Església de Sant Feliu (Foto: Jordi Contijoch, 1997)

Canovelles - Església de Sant Feliu (Foto: Amador Alvarez - Llicència “Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International” (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en), 2007)

Canovelles - Església de Sant Feliu (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1922)

Canovelles - Església de Sant Feliu (Foto: Frederic Bordas -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1898)

Situació Carrer de Sant Fèlix
El terme de Canovelles és documentat des de l'any 1008 i l'església, una primitiva església preromànica, des del 1072. Poc després, a cavall dels segles XI i XII, es devia construir l'edifici actual. La capçalera estava composta d'un absis i dues absidioles, amb decoració llombarda. Durant el segle XII es va allargar la nau cap a ponent, es va reconstruir la volta, lleugerament apuntada i es va alçar el campanar d'espadanya. A començament del segle XIII es va construir la magnífica portalada. Les absidioles van ser eliminades en una reforma del segle XVI. Una d'elles va ser reconstruïda en una restauració de 1965, igual que el campanar d'espadanya.

A l’interior s’hi conserven dues pintures dedicades a Sant Roc i a Sant Andreu, de finals del segle XVI. A la rectoria hi ha dues taules procedents de l'antic retaule on hi ha representats Sant Llorenç i Santa Puríssima. Del ric tresor parroquial desaparegut l'any 1936, quan es va destruir també la imatge de la Verge de Bellulla, dipositada aquí l'any 1872, es conserva una naveta del segle XVII i una imatge de la Mare de Déu del Roser feta d’ivori.