Can Castells (Can Magarola)
(Canovelles - Vallès Oriental)

Canovelles - Can Castells

Canovelles - Can Castells (Foto: Albert Esteves, 2023)

Canovelles - Can Castells (Foto: C.Ortega - M.E.Terrades -calaix.gencat.cat-, 1990)

Situació Carrer de Sant Fèlix
Antiga masia situada al costat de l'església de Sant Fèlix, amb la qual està comunicada. L'any 1678, Jeroni de Magarola* va rebre llicència per a construir una tribuna amb enreixat de fusta que dona, encara avui, a l'interior de l'església. És probable que l'edifici actual del mas s'alcés al segle XVII, atesa la tipologia de les finestres. La principal, emmarcada amb pedra, està decorada amb un escut. El barri que tanca el recinte i que impedeix veure la casa des de l'exterior té un portal monumental a la llinda del qual hi ha un escut heràldic on figura el nom del propietari, Antoni de Magarola, i la data de 1820. La casa va acabar prenent el nom de can Castells que era el cognom dels masovers.

*Jeroni de Magarola i Grau (1634-1709) va ser un destacat austriacista que, l'any 1707, va rebre de l'arxiduc Carles el títol de comte dels Quadrells. El seu germà, Josep de Magarola, havia estat president de la Generalitat en temps de Felip IV. A mitjan segle XVIII, els Magarola van adquirir un edifici al carrer Portaferrissa de Barcelona, que es va convertir en el seu palauet nobiliari.