Castell de Cànoves
(Cànoves i Samalús - Vallès Oriental)

Cànoves i Samalús - Castell de Cànoves

Cànoves i Samalús - Castell de Cànoves (Foto: Albert Esteves, 2023)

Cànoves i Samalús - Castell de Cànoves (Foto: Àlex, 2016)

Situació Camí de Vallfornès
Les restes del castell de Cànoves es troben adossades a un mas modern, prop de la riera de Vallfornès. Devia tenir unes dimensions considerables. Actualment, només en resten alguns murs de les antigues naus, un d'ells obert amb tres finestres d'arc rebaixat, d'uns 2,5 m d'alçada. L'aparell dels llenços conservats, amb còdols de riu i pedres col·locades sovint inclinades o verticals, permet fixar la seva cronologia a l'alta edat mitjana, als inicis del romànic.

El lloc de Cànoves està documentat des del segle X, però el seu castell apareix esmentat per primer cop al segle XIII, quan era propietat de la família Bell-lloc. Molt abans, però, l'any 1113, apareix documentat un Ramon Guillem de Canoas que podria ser un antic senyor del castell. Durant el segle XIV va anar canviant de mans, el 1319 era de Simó de Bell-lloc, el 1345 d'Huguet d'Empúries i el 1376 de Guerau de Queralt. Al segle XV va passar a mans dels Centelles, emparentats després amb els Cruïlles i els Carrós.