Destil·leria Anís del Mono (Badalona - Barris centrals - Barcelonès)


Badalona - Fàbrica Anís del Mono

Badalona - Fàbrica Anís del Mono (Foto: Albert Esteves, 2007)

Badalona - Fàbrica Anís del Mono

Badalona - Fàbrica Anís del Mono (Foto: Ajunt. Badalona)

Badalona - Fàbrica Anís del Mono

Badalona - Fàbrica Anís del Mono (Foto: Albert Esteves, 2007)

Badalona - Fàbrica Anís del Mono

Badalona - Fàbrica Anís del Mono (Foto: Albert Esteves, 2007)

Badalona - Anís del Mono

Badalona - Anís del Mono (Foto: Albert Esteves, 2006)TipusEdifici industrial o agrícola
Període1911-1929
EstilModernisme
AutorJoan Amigó Barriga
Situació Carrer Eduard Maristany, 115
InterèsEspecial interès Interessant
La popular destil.leria va ser fundada per Josep Bosch el 1868. El primer edifici va ser construït el 1870 i ja incorporava en els vitralls el famós emblema del mico. Pel que fa a l'obra modernista de la fàbrica, va ser projectada entre 1906 i 1919. Cal destacar l'edifici d'oficines i el dedicat a la destil.lació, que conserva la maquinària original, alambins i calderes. Són força interessants també el mobiliari de fusta, els cartells de Ramon Casas i la biblioteca o arxiu.

Sembla ser que el nom és un apòcope de Monóvar, població alacantina, on, per demanar anís, deien "mono".La llegenda "És el mejor. La ciencia lo dijo y yo no miento" al.ludeix al prodigi segons el qual aquest licor va aturar una epidèmia de còlera que delmava Espanya.

Per uns, el mono és Darwin; per altres, Vicenç Bosch, germà de Josep; o fins i tot, podria ser un polític local. L'ampolla, tan característica, va ser concebuda, en el seu origen, com a envàs per a perfums, no per a anís.

Segons algun estudiós, aquesta obra és d'Amigó Barriga -arquitecte municipal de Badalona aleshores- i segons d'altres, la va projectar Domingo Verdaguer l'any 1916 i la va executar el 1920, l'enginyer Flaquer amb els plànols de l'anterior. Seria, segons el primer, un d'aquells casos, en que l'arquitecte "real" no pot signar un treball particular per ostentar càrrec públic i, per tant, demana a un altre que ho faci per ell.
  • Si voleu aportar més imatges o informació d’aquest element, cliqueu aquí

Mapa general
No està autoritzada la reproducció d’imatges o continguts sense el consentiment exprés de CEDIP