Palau Magarola
(Barcelona | El Pi - Barcelonès)

Barcelona - Palau Magarola (Portaferrissa, 13) (Foto: Albert Esteves, 2007)

Barcelona - Palau Magarola (Portaferrissa, 13) (Foto: Anna Corcoll, 2013)

AutorReformes: Josep Oriol Bernadet / Narcís Nuet / Agustí Mas
Situació Portaferrissa, 13
Edifici del segle XVIII que conserva restes d'un antic edifici dels segles XV-XVI que fou la seu de la procura de Montserrat a Barcelona. El seu portal ha estat traslladat al passatge interior, amb el frontó semicircular de la Mare de Déu i les muntanyes de Montserrat entre dos àngels. De l'edifici del segle XVIII en resta només la portalada d'arc escarser, amb escut i motllures.

Quan a la fi del segle XVI la procura es va quedar petita i es va traslladar al carrer Vidreria, la casa va passar als pares carmelites i després a Joan de Cardona, preceptor de Felip II. A mitjan segle XVIII va ser adquirit per la família Magarola que, cap a 1772, el van convertir en palau residencial.

El palau va ser molt reformat durant el segle XIX. L'any 1846 es va afegir un tercer pis (Bernadet), i un quart el 1866 (Nuet) i de nou es va reformar el 1880 (Agustí Mas). Aquesta darrera modificació va consistir en la segregació de l'actual núm.13 bis.