Casa Raimon Plaça
(Barcelona | La Rambla - Barcelonès)

Barcelona - Rambla, 123. Capelleta (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Rambla, 121, plànols (Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona)

Barcelona - Rambla, 123, plànol capelleta (Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona)

Situació Rambla, 121
Edifici que fa cantonada amb el carrer Bonsuccés, amb la façana principal abocada a la Rambla. Originalment arribava fins al carrer Tallers, de manera que la façana de la Rambla és només una part de la façana original. La refecció del tram del carrer Tallers es va fer l'any 1933. A l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona hi ha els plànols originals de la casa, de 1785, tot i que la construcció va variar respecte al projecte i ha estat subjecta a reformes posteriors.

Té les finestres i els balcons emmarcats amb pedra, igual que la cantonera. Destaquen els esgrafiats amb pedestals i figures de nens, plafons, garlandes i fullatge. Les modificacions efectuades en obrir la farmàcia van alterar l'ornamentació de l'entresòl. Segons Ramon N. Comas* es poden qualificar d'estil Lluís XV, és a dir, l'habitual a la dècada dels vuitanta del segle XVIII.

Segons el mateix autor, a la façana hi havia una capella amb una imatge de marbre de sant Antoni de Pàdua, que ara podem veure a la casa del núm. 123. Hem trobat el plànol d'aquesta capelleta a l'AHCB, datat l'any 1787. A la placa coetània que hi ha a sota hi podem llegir: D.O.M. Aedificat ae expensas Raymundy Plassa suptuela sancti Antoni de Padua. Anno MDCCLXXXVIII.

Als baixos hi ha la Farmàcia Nadal, amb decoració noucentista, que tractem en fitxa independent.

*Ramon Nonat Comas. Catàleg dels Esgrafiats Barcelonins. Aj. de Barcelona. 1913.