Hospital de Santa Caterina
(Girona | Mercadal - Gironès)

Girona - Hospital de Santa Caterina. Porta de l'església

Girona - Hospital de Santa Caterina. Porta de l'església (Foto: Albert Esteves, 2024)

Girona - Hospital de Santa Caterina. Escut del segle XVI

Girona - Hospital de Santa Caterina. Escut del segle XVI (Foto: Albert Esteves, 2024)

Girona - Hospital de Santa Caterina. Llosat de còdols del pati, amb els atributs de santa Caterina: roda de molí, palma i espasa. Taller Porcalla  (1881)

Girona - Hospital de Santa Caterina. Llosat de còdols del pati, amb els atributs de santa Caterina: roda de molí, palma i espasa. Taller Porcalla (1881) (Foto: Albert Esteves, 2024)

Girona - Hospital de Santa Caterina. Antiga farmàcia

Girona - Hospital de Santa Caterina. Antiga farmàcia (Foto: cartell in situ)

Girona - Antic Hospici. Restes de les muralles i el polvorí

Girona - Antic Hospici. Restes de les muralles i el polvorí (Foto: Albert Esteves, 2024)

PeríodeSegle XVI-XVII
AutorJosep M. Busquets Mollera (reforma pati) / Joaquim Masramon de Ventós (reforma església) / Fuses-Viader (reforma)
Situació Plaça de l'Hospital
L'any 1654, les autoritats van decidir enderrocar l'antic hospital fundat l'any 1211 als afores de la ciutat (a l'actual plaça del Lleó) per construir-ne un de nou inclòs dins del nou recinte emmurallat. La primera pedra va ser col·locada l'any 1666 pel bisbe de Girona, Josep Ninot i les obres es van concloure l'any 1679.

El cos principal de l'edifici és de planta rectangular, articulat al voltant d'un pati interior, del qual emergeix l'escalinata que dona accés al pis superior. A la dreta d'aquest gran bloc hi ha l'església, consagrada l'any 1679. És un edifici de nau única, coberta amb volta de llunetes, restaurada per Joaquim Masramon després de la guerra civil. Actualment destinada a auditori, s'hi exposa l'immens llenç "El gran dia de Girona", de Ramon Martí Alsina.

La façana principal, que abasta els dos edificis, està obrada amb carreus molt ben tallats i arrenglerats. La part corresponent a l'hospital, amb galeria al pis superior, s'obre amb un portal rectangular emmarcat amb dos parells de pilastres, les quals suporten un entaulament amb fris i fornícula central. La porta de l'església és de factura semblant, més senzilla, amb frontó triangular partit.

El pati interior, denominat Pati de les Magnòlies, presenta una rica ornamentació esgrafiada, fruit d'una intervenció noucentista, de l'any 1928, obra del decorador Josep M. Busquets.

Un dels espais més emblemàtics de l'Hospital és la farmàcia, de finals del segle XVII, que conserva pots i flascons dels segles XVI al XVIII i una espectacular obra de fusteria. De l'edifici gòtic anterior a l'actual es conserva un escut de la ciutat, del segle XVI, que commemora el nomenament de l'edifici com a Hospital Reial, per part de Felip II, l'any 1571.

L'any 2004 es va projectar la reconversió de l'edifici en seu de la Generalitat, projecte guanyat per Fuses-Viader Arquitectes. Això va suposar la rehabilitació de tot el conjunt, alliberant-lo dels cossos afegits que alteraven la seva tipologia original i la restauració de tots els edificis. En el marc d'aquesta actuació es van redescobrir trams de la muralla del segle XVII i d'un antic polvorí.