Plaça de Sant Felip Neri
(Barcelona | El Call - Barcelonès)

Barcelona - Plaça de Sant Felip Neri després de la guerra

Barcelona - Plaça de Sant Felip Neri després de la guerra (Foto: 2019)

AutorAdolf Florensa Ferrer
Situació Plaça de Sant Felip Neri
El trenta de gener de 1938, una bomba llençada per l'aviació franquista va esclatar enmig de la plaça de Sant Felip Neri, el lloc on hi havia hagut l'antic cementiri anomenat Montjuïc del Bisbe. La deflagració va causar quaranta-dos morts entre les persones que s'havien refugiat al subsòl de l'església, la majoria nens. Encara són visibles a les parets del temple les marques de la metralla. Els edificis del costat van resultar completament destruïts.

Per tal de reconstruir l'espai i dignificar-lo, atesa la seva proximitat al nucli central de Barri Gòtic, durant els anys cinquanta l'arquitecte municipal Adolf Florensa va "recrear" una plaça antiga, tot traslladant-hi, adaptades, les façanes de dos edificis renaixentistes que havien estat sacrificats amb l'obertura de l'avinguda de la Catedral i de la Via Laietana. Són les cases dels gremis de Sabaters i de Calderers. La façana que tanca la plaça pel carrer de Sant Felip Neri va ser també recreada aprofitant elements originals dels edificis destruïts. Amb tot, la plaça conforma un espai urbà harmònic i ple d'encís, un dels racons més entranyables de la ciutat antiga.

Al mig hi podem veure una font octogonal, obra de l'arquitecte Joaquim de Ros i de Ramis, de 1962. La coronava una escultura de Sant Sever, de l'escultor Josep Miret, robada i substituïda poc després per una altra, L'estudiant, desapareguda igualment.