Capella del Santíssim (sala capitular)
(Barcelona | Catedral de Barcelona - Barcelonès)

Barcelona - Catedral. Sepulcre de Sant Oleguer

Barcelona - Catedral. Sepulcre de Sant Oleguer (Foto: Albert Esteves, 2020)

AutorArnau Bargués / Pere Ça Anglada
Situació Catedral de Barcelona. Interior
El que va ser la Sala Capitular, que tenia l'entrada des del claustre, actualment es coneix amb els noms de Capella del Santíssim, de Sant Oleguer o del Crist de Lepant.

L'obra va ser iniciada l'any 1405 per Arnau Bargués. La base és de planta quadrada, però esdevé octogonal, a mitjana alçada, per l'ús de trompes, fet que permet la cobertura amb volta de creueria estrellada. Cal destacar les claus de volta, del 1454, atribuïdes a Joan Claperós, i els tres finestrals exteriors.

L'estança va ser la Sala Capitular fins al 1676 quan, un cop canonitzat sant Oleguer, es va destinar a mausoleu de qui fou bisbe de Barcelona al segle XII. Per donar-hi entrada des de la nau es van fer desaparèixer les dues capelles que s'hi interposaven.

A l'altar hi ha el magnífic sepulcre barroc de sant Oleguer (del segle XVII), amb l'estàtua jacent del sant (obra de 1406)*. Té una gran tradició el Crist de Lepant, del segle XVI, que va presidir la galera capitana de Joan d'Àustria a la famosa batalla contra els turcs, el 1571. Segons la llegenda, el cos fa un gir cap a un costat perquè va voler esquivar una canonada.

Darrere del sepulcre hi ha cambril, ornamentat amb marbres i jaspis, amb el sostre enteixinat, on es veneren les despulles incorruptes de sant Oleguer, mort l'any 1137.

*Veure fitxa independent