Casa de la Vila
(El Masnou - Maresme)

El Masnou - Ajuntament (Foto: Albert Esteves, 2021)

El Masnou - Ajuntament (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1912)

AutorMiquel Garriga Roca
Situació Passeig Prat de la Riba, 1
L'any 1925, quan el Masnou va assolir la seva plena independència, es va fer palesa la necessitat de comptar amb una casa de la vila que permetés celebrar els plens en condicions i que tingués la dignitat que el nou municipi exigia.

Per això, l'alcalde Joan Rubis, va encarregar el projecte a un arquitecte de gran prestigi, Miquel Garriga Roca, el mateix que va projectar el teatre del Liceu de Barcelona, nascut al Masnou (llavors Alella), l'any 1808. Es va realitzar l'any 1845 dins l'estil neoclàssic propi de l'època.

La façana es divideix horitzontalment en dos trams, separats per la balconada: la planta baixa, de pedra, on hi ha la porta flanquejada per dos baixos relleus; i el primer i segon pis, recorreguts per les quatre columnes amb capitell corinti, que sostenen l'entaulament que corona l'edifici. Aquest s'ornamenta amb l'escut esculpit del municipi, sobre un rellotge de sol. A la balconada, entre les columnes, hi ha dues escultures femenines, una que representa la Justícia i l'altra l'Abundància. També hi ha uns relleus de terra cuita amb escenes al·legòriques a l'agricultura i a la navegació, les principals fonts de riquesa del municipi. Són molt semblants als que es poden veure als Porxos de Xifré, a Barcelona.