Palau Marc o Gualbes
(Barcelona | Sant Just - Barcelonès)

Barcelona - Palau Marc o Gualbes, permòdol del balcó (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Palau Marc o Gualbes, muralla romana

Barcelona - Palau Marc o Gualbes, muralla romana (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Sant Simplici, 2-6
El palau de la família Marc va ser construït cap al segle XIV aprofitant un llenç de la muralla romana -visible des de la placeta contigua accessible entrant pel carrer Correu Vell- que feia de mur exterior, bastint l'interior amb una estructura d'arcs de mig punt, ampliada amb un cos perpendicular a un dels extrems, dibuixant un pati interior, conegut després com el Pati d'en Llimona.

L'any 1387, Galceran Marc va vendre el casal a Ponç de Gualbes. En morir aquest, l'any 1398, el palau es va dividir en dos habitatges, una d'elles era d'en Ferrer de Gualbes i l'altre del seu fill Nicolau. Aquest darrer, adossat a la muralla, és el que ens ha pervingut en bona part - interior amb arcades, murs i obertures- a banda de les restes romanes recuperades, com una porta. També s'ha conservat l'enteixinat d'una sala noble, del segle XIV, que alterna els escuts dels Marc amb les barres reials.

A mitjan segle XV, els Gualbes van construir un porxo abocat al pati, amb una galeria volada formada per tres arcs escarsers que descansen sobre mènsules esglaonades, dues d'elles esculpides amb bustos humans atribuïts a Jordi de Déu. Els Gualbes van mantenir-ne la propietat fins a 1737, quan passa, per deixa testamentària, a la comunitat de preveres de Sant Just. A inicis del segle XIX és adquirida pel comerciant Tomàs Llimona

Fou en el decurs de les obres de restauració que va dur a terme l'arquitecte Solà-Morales per a convertir-lo en centre cívic l'any 1989, que es va recuperar un fragment de disset metres de la muralla del segle IV, una part de la porta decumana oriental o Porta de Mar, i unes termes portuàries del segle I.