Antic Borsí o Casino Mercantil
(Barcelona | Palau - Barcelonès)

Barcelona - Borsí

Barcelona - Borsí

AutorTiberi Sabater Carner
Situació Plaça Verònica / Avinyó, 23
InterèsEspecial interès Interessant
Edifici construït entre 1881 i 1883 que té una estreta façana principal oberta a la plaça Verònica. Utilitza un ampli repertori ornamental de tipus classicista, amb columnes corínties i toscanes, pilastres estriades, balustrades, frontons i frisos esculpits. Va ser la seu del Casino Mercantil, que ja funcionava des de l'any 1851 com a associació de corredors de borsa. Es va traslladar al nou edifici l'any 1890 i va començar a dedicar-se a la liquidació d'operacions borsàries, per això l'edifici es coneix com el Borsí. Es va tancar en iniciar-se la Guerra, l'any 1936 i, un cop acabada, l'any 1940, va allotjar l'Escola de Belles Arts i, a partir dels anys seixanta, l'Escola d'Arts Aplicades i Oficis de la Llotja.

A la façana principal, entre les columnes, hi ha dues estàtues de tipus clàssic. Una està dedicada al Comerç, obra de Joan Roig Solé, i l'altra a la Indústria, obra de Rossend Nobas, ambdues del 1888.