Església de Sant Genís
(Palafolls - Maresme)

Palafolls - Església de Sant Genís

Palafolls - Església de Sant Genís (Foto: Eloy Guirao, 2018)

Palafolls - Església de Sant Genís (Foto: Albert Esteves, 2008)

Palafolls - Església de Sant Genís (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1919)

Situació Carretera de Sant Genís
El petit nucli de Sant Genís està presidit per l'església homònima, la qual apareix documentada des de l'any 947, depenent del monestir de Sant Pere de Rodes. Va ser refeta cap a l'any 1079, quan consta que va ser consagrada pel bisbe Berenguer Guifré, de Girona.

De l'obra romànica es conserva la nau principal, coberta amb volta de canó i arcs torals. Al mur de migdia es poden veure les arcuacions llombardes i el perfil de la porta original, ara tapiada. Va ser reformada a començament del segle XVI, època a la qual pertany la capella gòtica situada a la banda de migdia, així com el campanar i la torre rodona que emmarquen la porta principal, també coetània. Aquesta és feta amb 13 gran dovelles, ornades amb un guardapols que es clou amb mènsules esculpides.Damunt d'ell hi ha un Sant Crist de pedra, molt desgastat. També es va allargar la capçalera i es va bastir un nou absis.