Estació del Nord
(Barcelona | Fort Pienc - Barcelonès)

Barcelona - Estació del Nord (Foto: Anna Corcoll, 2023)

TipusEstació
AutorPere Andrés Puigdollers / Demetri Ribes Marco
Situació Nàpols, 42 / Vilanova, 1
InterèsEspecial interès Interessant
Edifici construït en diverses etapes, a partir de l'any 1861, època a la qual pertany la part projectada per Pere Andrés Puigdollers, de tipus classicista. A les façanes es poden veure estrelles de cinc puntes, emblema de la companyia ferroviària Caminos de Hierro del Norte de España i d'aquí, el nom de l'estació. Entre 1910 i 1915 es construí la nova façana, segons projecte de Demetri Ribes, que integra les construccions anteriors, lligades amb un pavelló central on hi ha el vestíbul. Aquest cos té una estructura metàl·lica curvilínia tancada amb vidre que uneix dues ales laterals d'obra, tot plegat dins d'un estil qualificat de modernista amb influències sezessionistes.

Al voltant d'aquest indret hi havia hagut una fortificació vuitcentista aixecada per Felip V després de la caiguda de Barcelona, el 1714. Se la coneixia amb el nom de Fort Pius o Fort Pienc i és d'aquí on prové el nom del barri.