Casa Dolors Bofarull (Tarragona - Rambles - Eixample - Tarragonès)


Tarragona - Casa Dolors Bofarull

Tarragona - Casa Dolors Bofarull (Foto: Albert Esteves, 2008)

Tarragona - Casa Dolors Bofarull

Tarragona - Casa Dolors Bofarull (Foto: Albert Esteves, 2008)

Tarragona - Casa Dolors Bofarull

Tarragona - Casa Dolors Bofarull (Foto: Consell del Modernisme)TipusEdifici residencial
PeríodeSegle XIX
EstilModernisme
AutorJosep Maria Pujol de Barberà
Situació Rambla Nova, 37
Edifici en cantonada, projectat l'any 1921. Les dues façanes estan estructurades en tres trams, separats pels balcons correguts dels pis principal i del superior. A a façana principal, que dóna a la Rambla, hi sobresurt una tribuna rectangular amb tres obertures frontals que abasta els dos primers pisos i fa de balcó del tercer. És remarcable el treball de forja de les baranes.

DESCRIPCIÓ TÈCNICA
Informació cedida pel Consell del Modernisme de la Ciutat de Tarragona

L’arquitecte Pujol va rebre de Dolores Bofarull Pallarès l’encàrrec per tal de fer-hi un edifici d’habitatges de planta baixa, tres pisos i un àtic. Totes emmarcades per quatre grans pseudo-pilars que estan rematats per uns enormes medallons ovalats, capitells dòrics de regust noucentista i una parella de mènsules cadascuna, que divideixen la façana verticalment en tres crugies. La decoració del cos central és més important ja que hi ha una tribuna central vidrada que ocupa dues plantes. L’àtic està separat per una ampla cornisa sobre la qual s’assenten els balcons, sota el doble coronament unit per una barana que encinta les façanes i un acurat treball de ferreria forjada dels balcons, realitzada en el taller de serralleria de Ramon Magarolas Sanet.
Durant la Guerra Civil (1936-39) l’edifici va ser destinat a altres usos, com ara a sales de correus i a locals de la Confederació Nacional de Treball/CNT. A inicis dels 40, s’hi feren algunes reparacions amb la direcció tècnica de l’arquitecte Antoni Pujol Sevil.
L’any 1946 es varen realitzar obres de reforma interior, intervenint els germans Salvador i Josep Maria Ripoll Sahagún, arquitecte i aparellador, respectivament.
La casa Bofarull aposta pel llenguatge compositiu derivat del modernisme vienès i amb l’obra de l’arquitecte Otto Wagner, utilitzant els recursos artístics que li oferia una expressió geomètrica i refinada de la Sezession.

MÈNSULES: Hi ha de tres tipus: 1.Sotala tribuna; 2. Sostenints les pilastres i 3. Sota els balcons. Totes decorades amb motius vegetals.
CORONAMENT FAÇANA. Tenim un exemple de relleus incrustats, quatre: dos a cadaextrem de la façana principal i dos als extrems de l’altra. Corbes i vegetals.
  • Si voleu aportar més imatges o informació d’aquest element, cliqueu aquí

Mapa general
No està autoritzada la reproducció d’imatges o continguts sense el consentiment exprés de CEDIP