Casa Dolors Bofarull
(Tarragona | Rambles - Eixample - Tarragonès)

Tarragona - Casa Dolors Bofarull (Foto: Albert Esteves, 2008)

Tarragona - Casa Dolors Bofarull (Foto: Albert Esteves, 2022)

AutorJosep M. Pujol de Barberà
Situació Rambla Nova, 37
Edifici en cantonada, projectat l'any 1921. Les dues façanes estan estructurades en tres trams, separats pels balcons correguts del pis principal i del superior. A la façana principal, que dona a la Rambla, hi sobresurt una tribuna rectangular amb tres obertures frontals que abasta els dos primers pisos i fa de balcó del tercer. És remarcable el treball de forja de les baranes.

DESCRIPCIÓ TÈCNICA. Informació cedida pel Consell del Modernisme de la Ciutat de Tarragona:

L’arquitecte Pujol va rebre de Dolors Bofarull Pallarès l’encàrrec per tal de fer-hi un edifici d’habitatges de planta baixa, tres pisos i un àtic. Totes emmarcades per quatre grans pseudopilars que estan rematats per uns enormes medallons ovalats, capitells dòrics de regust noucentista i una parella de mènsules cadascuna, que divideixen la façana verticalment en tres crugies. La decoració del cos central és més important, ja que hi ha una tribuna central vidrada que ocupa dues plantes. L’àtic està separat per una ampla cornisa sobre la qual s’assenten els balcons, sota el doble coronament unit per una barana que encinta les façanes i un acurat treball de ferreria forjada dels balcons, realitzada en el taller de serralleria de Ramon Magarolas Sanet.

Durant la guerra civil (1936-39) l’edifici va ser destinat a altres usos, com ara a sales de correus i a locals de la Confederació Nacional de Treball/CNT. A inicis dels 40, s’hi feren algunes reparacions amb la direcció tècnica de l’arquitecte Antoni Pujol Sevil.

L’any 1946 es varen executar obres de reforma interior, intervenint els germans Salvador i Josep Maria Ripoll Sahagún, arquitecte i aparellador, respectivament.

La casa Bofarull aposta pel llenguatge compositiu derivat del modernisme vienès i amb l’obra de l’arquitecte Otto Wagner, utilitzant els recursos artístics que li oferia una expressió geomètrica i refinada de la Sezession.

MÈNSULES: Hi ha de tres tipus: 1. Sota la tribuna; 2. Sostenints les pilastres i 3. Sota els balcons. Totes decorades amb motius vegetals.

CORONAMENT FAÇANA. Tenim un exemple de relleus incrustats, quatre: dos a cada extrem de la façana principal i dos als extrems de l’altra. Corbes i vegetals.