Escola Industrial. Edifici del Rellotge
(Barcelona | Escola Industrial - Barcelonès)

Barcelona - Escola Industrial. Edifici del Rellotge (Foto: Albert Esteves, 2032)

Barcelona - Escola Industrial. Edifici del Rellotge (Foto: Anna Corcoll, 2018)

AutorRafael Guastavino Moreno
Situació Comte d'Urgell, 187
Anteriorment, es coneixia amb el nom d'Edifici Gran i originalment acollia les naus de filatura. És una construcció de planta rectangular, de cinc pisos, un més a les torres laterals, i soterrani. Està fet amb obra de maçoneria regular i maó vist. La gran aportació de Guastavino va ser l'ús de la volta de maó pla, que ell mateix va popularitzar als Estats Units, on va emigrar el 1881.

Entre 1914 i 1915 es va rehabilitar per allotjar les escoles d'enginyers i d'arquitectura. La reforma, dirigida per Lluís Planas Calvet, va suposar l'obertura d'un gran pati central -l'actual sala noble- per guanyar llum i la dignificació de la façana amb l'afegit del rellotge i la porta "a la clàssica". La sala noble està decorada amb els noms de destacats científics i tecnòlegs a les llunetes.

L’edifici del Rellotge es va reformar el 1968 sota la direcció de l’arquitecte Camil Pallàs. L'any 1986, els arquitectes Joan Margarit i Carles Buxadé van buidar tot l’edifici per consolidar l’estructura, tot respectant els elements constructius originals.