Can Batllori
(L'Hospitalet de Llobregat | Sant Josep - Barcelonès)

L'Hospitalet de Llobregat - Ceràmica Batllori

L'Hospitalet de Llobregat - Ceràmica Batllori (Foto: Albert Esteves, 2021)

L'Hospitalet de Llobregat - Ceràmica Batllori (Foto: Albert Esteves, 2008)

Situació Prat de la Riba, 82
De l'antiga fàbrica de ceràmica Batllori, de l'any 1874, només en resta la xemeneia i la caseta del director. La casa, construïda més tard, probablement entrat el segle XX, consta de planta baixa i pis i està coberta amb teulada a dues aigües, la qual resta oculta pel tester, que constitueix l'element més original de la façana. Té un disc central amb la inscripció, molt matussera, de l'any 1874. A banda i banda hi ha sengles frisos, també de trencadís, i als extrems, dos gerros. La resta de la façana combina el maó vist amb el paredat, a la planta baixa, i el parament d'estuc llis a la planta pis.

La família Batllori es dedicava a la terrisseria des de l'any 1804. Tenien fàbriques a Sants, Sant Boi i l'Hospitalet. L'any 1882, un dels fills es va traslladar a aquesta ciutat i és probable que la casa sigui d'aquella època. Posteriorment, l'activitat va ser continuada pel seu gendre, Calixt Collet.

Al Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic de l'Hospitalet s'indica la probabilitat que el seu autor fos l'arquitecte Pau Martorell. Això es basa en la instància dirigida a l'Ajuntament l'any 1881, en la qual Marià Batllori presenta un projecte signat per Pau Martorell per tal de construir un forn per a la seva fàbrica. A la mateixa instància es fa constar que el propietari ja havia obtingut permís per a construir la caseta, i aquesta surt grafiada com a obra existent al plànol. És lògic pensar que si Batllori encarrega un simple forn a Pau Martorell, fos aquest mateix arquitecte qui li hagués fet el projecte de la casa.