Església de Sant Esteve de Pedret
(Pedret i Marzà - Alt Empordà)

Pedret i Marzà - Sant Esteve de Pedret

Pedret i Marzà - Sant Esteve de Pedret (Foto: Eloy Guirao, 2018)

Pedret i Marzà - Sant Esteve de Pedret (Foto: Albert Esteves, 2008)

Situació Pedret
InterèsEspecial interès Interessant
El diminut nucli de Pedret, format només per dues masies i la vella rectoria, està presidit per l'església romànica de Sant Esteve, construïda durant la segona meitat del segle XII. El terme de Petreto està documentat des de l'any 953 i l'església de Sant Esteve és esmentada en múltiples documents a partir del segle XI. L'edifici, d'una alçada remarcable, consta d'una nau única coberta amb volta de canó i capçada amb un absis semicircular. Sobre la façana de punt s'alçava un campanar d'espadanya, de dos ulls, que posteriorment va ser regruixat i s'hi va afegir, al costat, un comunidor, més baix.

L'església tenia dues portes, una al frontis (després inutilitzada) i l'altra a migdia. Aquesta consta de tres arcs de mig punt en degradació i guardapols motllurat. A la llinda hi ha el relleu d'una creu grega encerclada. A la mateixa façana hi ha una finestra de doble esqueixada, també de mig punt, amb guardapols i fris amb dents de serra. De configuració semblant és la finestra del frontis però aquesta presenta, als muntants, columnes amb capitells esculpits. El més ben conservat mostra unes feres devorant un home. La finestra de l'absis mostra també dos capitells esculpits amb testes humanes.