Casa Agustí Atzeries
(Barcelona | Vila de Gràcia Sud - Barcelonès)

Barcelona - Torres, 20

Barcelona - Torres, 20 (Foto: Albert Esteves, 2008)

AutorJoan B. Pons Trabal
Situació Torres, 20
És un antic edifici transformat l'any 1892 en una casa senyorial d'estil eclèctic. La façana, molt vistosa, combina la pedra i el maó vist, i tota la part ornamental està basada en elements típics del repertori neoclàssic i neobarroc, sense cap sintonia amb el modernisme que dominava l'arquitectura catalana de l'època.

El 2018 es va realitzar una altra reforma sobre aquest edifici per a construir 7 pisos d'alt standing. En aquesta reforma es van recuperar les quatre pintures originals de la façana. Són figures humanes i l'aspecte mefistofèlic d'una d'elles (junt amb la decoració de la resta de la façana) va provocar que s'inventés la següent llegenda: quan el senyor Atzeries estava a mitja ampliació de la casa va rebre per causa desconeguda una maledicció gitana (el carrer Josep Torres és històricament on es concentra la comunitat gitana de Gràcia) que li va provocar la ruïna dels seus negocis. Desesperat per no poder acabar la casa, que era el seu major orgull, va oferir en veu alta un pacte al diable, pel qual venia la seva ànima a canvi d'acabar-la. El diable el va escoltar i en pocs dies al senyor Atzeries li va tocar el premi gros de la loteria que li va permetre acabar-la. Tan agraït estava al dimoni que li va consagrar la casa pintant a la façana quatre escenes diferents representant-lo i decorant la façana amb figures demoníaques (tres cares damunt la porta i finestres a la planta baixa i dues estatuetes a la part superior). Arran d'aquesta llegenda popular la casa popularment es coneix com a Can Dimoni. Els experts creuen que les pintures en realitat representen al·legòricament les arts escèniques: comèdia, òpera, sarsuela i drama.