Església de Sant Miquel
(Miralcamp - Pla d'Urgell)

Miralcamp - Sant Miquel, retaule perdut (Foto: Josep Salvany, Fons Salvany-Biblioteca de Catalunya)

Miralcamp - Sant Miquel, interior

Miralcamp - Sant Miquel, interior (Foto: Joan Yeguas)

Situació Carrer Castell, 2
Hi hagué una primitiva església romànica, segurament vinculada al castell, que va ser substituïda per un nou temple, gòtic-renaixentista, cap a la fi del segle XVI. És una església de nau única, de planta de creu llatina, amb capelles laterals entre els contraforts, tres de les quals són gòtiques i l'altra barroca. Destaca la volta de creueria estrellada de la nau. L'absis és poligonal, igual que el cimbori que s'alça damunt del creuer, fruit d'una ampliació d'època moderna.

La decoració exterior es concentra a l'entrada, com en les esglésies de Bellpuig i Palau d'Anglesola. Les raons són tan estilístiques com, sobretot, econòmiques, segons Joan Yeguas. El portal és renaixentista. Està flanquejat per dues columnes estriades, que es recolzen sobre pedestals amb escuts. Sostenen un entaulament amb frontó triangular i impostes dentades. Està ornat amb una petxina i un cor en flames al damunt i un fris amb grotescs (amb figures mig vegetals, mig animals fantàstics) i el cap nimbat de Crist al centre. Per Yeguas, cal datar-la entre 1575-80, per comparació amb els finestrals de Cal Giró de Vilagrassa i Cal Roc de Belianes, aixi com per certs documents conservats. També estableix una possible relació d'autoria amb la portada de Santa Maria de Montblanc.

Integrat en el gran pany de la façana hi ha el campanar, que es comunica amb una torreta lateral per mitjà d'un passadís amb balustrada. Segons sembla, en la construcció d'església es va utilitzar pedra de l'antic castell, desaparegut.

El retaule major era de Jeroni Escarabatxeres, fet entre 1693 i 1697. Hi havia, a més a més, un altre retaule, de Francesc Surget -de 1630-32- i un altre, el del Sant Crist, de Francesc Puig I, tots perduts.