Font de Neptú
(Igualada | Eixample - Anoia)

Igualada - Font de Neptú (Foto: Laycra, 2023)

TipusFonts, pous i safareigs
AutorDamià Campeny Estrany
Situació Plaça del Rei
Monument emblemàtic d'Igualada que commemora l'arribada de l'aigua des de l'Espelt. Està alçada damunt d'un pedestal quadrat al qual s'accedeix per uns esglaons. La font té dos brolladors per costat que sorgeixen de la boca d'uns animals fantàstics. Més amunt s'alça la columna dòrica acanalada que sosté l'estàtua de Neptú. La columna està guarnida amb un baix relleu de donzelles amb càntirs.

La part artística del monument, inaugurat l'any 1832, va ser duta a terme per un dels màxims representants de l'escultura catalana de la primera meitat del segle XIX, Damià Campeny (Mataró, 1771 - 1855). L'Ajuntament va fer-la restaurar l'any 1970 i, segons sembla, es va escurçar la barba de Neptú, sense motiu aparent.