Santa Maria de Toudell
(Viladecavalls - Vallès Occidental)

Viladecavalls - Santa Maria de Toudell

Viladecavalls - Santa Maria de Toudell (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1918)

Viladecavalls - Santa Maria de Toudell (Foto: Família Cuyàs - Biblioteca de Catalunya)

Situació Al costat de la masia de can Tries
InterèsEspecial interès Interessant
Documentada des de l'any 1085, era possessió del monestir de Sant Cugat del Vallès. Està situada al costat de la masia de can Tries. L'edifici actual podria ser de començament del segle XII. Consta d'una nau de planta rectangular, coberta amb volta de canó, un absis semicircular i un magnífic campanar de torre. La porta original, després tapiada, era a la façana de migdia. Es va substituir en època incerta per una porta adovellada, als peus de la nau. Al costat nord hi ha una construcció adossada que ara forma part de les dependències de la masia.

L'element més destacat és el campanar, de planta quadrada. Originalment, totes les finestres dels dos pisos superiors eren geminades, però algunes han estat tapiades i altres modificades. Les dues que han pervingut conserven el mainell, amb capitell troncocònic. El campanar es comunica amb la masia per mitjà d'un passadís subterrani.

D'aquesta església procedeix una marededeu de fusta del segle XIII que es conserva al Museu Diocesà de Barcelona.