Casa Sans Moré
(Tossa de Mar - La Selva)

Tossa de Mar - Casa Sans, abans de la reforma

Tossa de Mar - Casa Sans, abans de la reforma (Foto: Il·lustració Catalana, 1908)

AutorAntoni de Falguera Sivilla / Josep M. Falguera Sivilla
Situació Pg. del Mar, 41 / Plaça d'Espanya, 6
Edifici singular projectat per l'arquitecte modernista Antoni Falguera per a l'indiano Joan Sans Moré, l'any 1906. Té un estil on es barregen els elements modernistes, molt evidents a l'interior, amb influències de l'arquitectura colonial.

La façana que dona al Passeig del Mar ha estat molt modificada tot i que es mantenen alguns elements originals, com el capcer ondulant, els pinacles i gàrgoles i les obertures escalonades de la planta baixa. No és original el cos més avançat de la façana on hi ha els grans finestrals. Dissortadament, no s'han conservat les pintures originals de la façana, amb garlandes i elements de tema vegetal i dues figures femenines. Sí que s'ha conservat, en canvi, a l'interior, al voltant de les obertures de formes capricioses, moltes d'elles tancades amb acolorits vitralls. La façana que dona a la plaça Espanya és completament diferent, a l'estil de les cases del segle XVIII.

Quan l'any 1930 la casa va passar a mans de la família Vilallonga es van realitzar algunes reformes, com l'escala de marbre. Posteriorment va ser transformat en hotel.