Antic convent de Sant Francesc
(Blanes - La Selva)

Blanes - Antic convent de Sant Francesc

Blanes - Antic convent de Sant Francesc (Foto: Albert Esteves, 2011)

Situació Pg. de Carles Faust
La capella de Santa Anna està documentada des de l'any 1477. Al mateix indret es va construir un convent de frares caputxins l'any 1584, que va perdurar fins a la desamortització l'any 1835. Després va passar a mans privades i es va reformar profundament, tot conservant alguns elements originals.

"L’edifici, que va ser abandonat a conseqüència de les lleis de Desamortització (1835), va caure en un estat lamentable, fins que els seus primers propietaris, els senyors Casas Carbó, n’iniciaren la restauració. Després els seus hereus, els senyors Biosca Garriga, l’han impulsada considerablement amb un gran seny, i amb documentació i dignitat, sota la direcció de l'arquitecte senyor Puig Boada". (Josep Pla: Guia de la Costa Brava. Ed. Destino, 1941)

L’antic convent dels caputxins, fundat el 1583, està situat al cim d’uns prominents penya-segats a tocar de la punta de Santa Anna. Abandonat a partir de 1835, el majestuós edifici no va retrobar una certa esplendor fins que, a partir de 1922, la família Casas Carbó començà una profunda restauració, continuada, a partir del 1942, pels senyors Biosca Garriga.

Totes les obres de l'interior les dirigí Isidre Puig Boada, que se n'ocupà també de l'adequació del claustre, un dels espais més significatius del conjunt. “Aquest espai es troba replet de plantes i flors (roses, geranis, falgueres, clívies...) que encerclen un pou central, on destaca el treball de ferro forjat, una creu i un brocal de pedra. Un seguit de pilastres, que semblen de maons emblanquinats, serveixen de suport per a l’entramat de bigues de fusta i pedra que sostenen la coberta de teules”. (Aitor Roger)

Acabada la guerra civil, varen repassar-se moltes coses al convent: Puig Boada va dirigir la construcció d’una capella dintre les ruïnes del temple franciscà, beneïda el 1949; varen posar-se altres finestrals de pedra picada a la façana de l’antiga església, va edificar-se un graciós cambril, va ser desfet el campanar ideat per Font i Gumà, afectat per un llamp i varen cobrir-se i consolidar-se altres espais en ruïnes.

Eveli Puig Romagosa